Biała zastawa stołowa jest najbardziej uniwersalna, ale już opatrzyła się klientom restauracji. W dzisiejszych czasach, gdy konkurencja w branży gastronomicznej jest bardziej wymagająca niż kiedykolwiek wcześniej, restauratorzy poszukują innowacyjnych sposobów, aby przyciągnąć uwagę gości. Jednym z najnowszych trendów jest wykorzystanie w restauracji porcelany kolorowej. Jak wybrać barwne talerze, miski i dodatki, aby barwna zastawa współtworzyła klimat lokalu?
Kolorowa porcelana w restauracji – tęsknota za rzeczami pięknymi i wyjątkowymi
Biała porcelana w restauracji ustępuje miejsca zastawie w całej palecie barw. Przyjęło się, że na białych talerzach najłatwiej zaprezentować w pełnej krasie przygotowane danie. Dużo w tym prawdy, jednak biała porcelana jest wybierana zwykle z bardziej prozaicznego powodu – jest niedroga. Warto jednak zainwestować w barwne talerze, które podkreślą charakter dania i będą współtworzyć klimat restauracji. Klienci tęsknią za rzeczami ładnymi i trwałymi – porcelana kolorowa może przyciągać do restauracji koneserów szeroko pojętej estetyki.
Zwrot ku naturze – porcelana inspirowana organicznymi kształtami i fakturami
Jaką porcelanę kolorową wybrać do restauracji? Dominuje kilka trendów, poniżej wybrane propozycje:
-
naczynia inspirowane organicznymi kształtami i kolorami kamieni szlachetnych. Talerze do restauracji mogą mieć odcień turkusów, topazów, karneolów czy kalcytu. Kolory nie muszą być jednolite – mogą przypominać barwy prawdziwych kamieni. Również kształty nie są już regularne – chropowate faktury i nieperfekcyjne owale są mile widziane, ponieważ są interesujące,
-
kolejny trend to porcelana imitująca kubeczki, miski i salaterki wypalane z gliny. Wprowadza do gastronomii element vintage i wspaniale współgra z polską kuchnią;
-
na czasie jest nakrapiana zastawa stołowa, zwłaszcza ta z dekorowanymi krawędziami – dobrze prezentują się na przykład dania kuchni azjatyckiej lub śródziemnomorskiej.
Porcelana kolorowa może być wyróżnikiem Twojej restauracji
Wybieranie kolorowej zastawy to nie tylko nowoczesne podejście do prezentacji potraw, ale również śmiały krok w kierunku brandingu naszej restauracji – kolor talerzy, filiżanek czy kubków może być elementem wyróżniającym nasz punkt na gastronomicznej mapie miasta. Barwa porcelana stwarza przyjemną atmosferę, która pobudza zmysły i wprowadza do wnętrza dozę świeżości.
Na co zwrócić uwagę, wybierając kolorową zastawę stołową do restauracji?
-
Wybieraj porcelanę kolorową przeznaczoną do gastronomii, np. typu vitrified lub Alumite – powinna być bardzo odporna na odpryski i obtłuczenia.
-
Zastawa do gastronomii powinna być wytrzymała na bardzo wysoką temperaturę.
-
Sprawdź, czy elementy można myć w zmywarce i podgrzewać w kuchence mikrofalowej lub piecach konwekcyjno-parowych.
-
Kolekcja z której wybierasz zastawę porcelanową do restauracji powinna być możliwie jak najszersza i zawierać kolorowe talerze w wielu rozmiarach, kształtach, a także ewentualne dzbanki, miski, mleczniki, naczynia do zapiekania czy miseczki do przystawek – wszystko w jednym kolorze lub tożsamym stylu współtworzy dopracowany wystrój lokalu.
Nazywam się Kamil Kowalski i od lat z pasją zajmuję się tematyką budownictwa oraz wykończeń wnętrz. Specjalizuję się w doradztwie remontowym, pomagając klientom w wyborze odpowiednich materiałów oraz rozwiązań, które łączą funkcjonalność z estetyką. Moje doświadczenie zdobyłem, realizując liczne projekty, od modernizacji mieszkań po kompleksowe wykończenia domów.