Strona główna » Porcelana kolorowa w restauracji – nowy trend zyskuje na sile

Porcelana kolorowa w restauracji – nowy trend zyskuje na sile

by Kamil
0 comments

Biała zastawa stołowa jest najbardziej uniwersalna, ale już opatrzyła się klientom restauracji. W dzisiejszych czasach, gdy konkurencja w branży gastronomicznej jest bardziej wymagająca niż kiedykolwiek wcześniej, restauratorzy poszukują innowacyjnych sposobów, aby przyciągnąć uwagę gości. Jednym z najnowszych trendów jest wykorzystanie w restauracji porcelany kolorowej. Jak wybrać barwne talerze, miski i dodatki, aby barwna zastawa współtworzyła klimat lokalu?

Kolorowa porcelana w restauracji – tęsknota za rzeczami pięknymi i wyjątkowymi

Biała porcelana w restauracji ustępuje miejsca zastawie w całej palecie barw. Przyjęło się, że na białych talerzach najłatwiej zaprezentować w pełnej krasie przygotowane danie. Dużo w tym prawdy, jednak biała porcelana jest wybierana zwykle z bardziej prozaicznego powodu – jest niedroga. Warto jednak zainwestować w barwne talerze, które podkreślą charakter dania i będą współtworzyć klimat restauracji. Klienci tęsknią za rzeczami ładnymi i trwałymi – porcelana kolorowa może przyciągać do restauracji koneserów szeroko pojętej estetyki.

Zwrot ku naturze – porcelana inspirowana organicznymi kształtami i fakturami

Jaką porcelanę kolorową wybrać do restauracji? Dominuje kilka trendów, poniżej wybrane propozycje:

  • naczynia inspirowane organicznymi kształtami i kolorami kamieni szlachetnych. Talerze do restauracji mogą mieć odcień turkusów, topazów, karneolów czy kalcytu. Kolory nie muszą być jednolite – mogą przypominać barwy prawdziwych kamieni. Również kształty nie są już regularne – chropowate faktury i nieperfekcyjne owale są mile widziane, ponieważ są interesujące,

  • kolejny trend to porcelana imitująca kubeczki, miski i salaterki wypalane z gliny. Wprowadza do gastronomii element vintage i wspaniale współgra z polską kuchnią;

  • na czasie jest nakrapiana zastawa stołowa, zwłaszcza ta z dekorowanymi krawędziami – dobrze prezentują się na przykład dania kuchni azjatyckiej lub śródziemnomorskiej.

Polecamy -  Ranking najpopularniejszych kolorów paneli winylowych

Porcelana kolorowa może być wyróżnikiem Twojej restauracji

Wybieranie kolorowej zastawy to nie tylko nowoczesne podejście do prezentacji potraw, ale również śmiały krok w kierunku brandingu naszej restauracji – kolor talerzy, filiżanek czy kubków może być elementem wyróżniającym nasz punkt na gastronomicznej mapie miasta. Barwa porcelana stwarza przyjemną atmosferę, która pobudza zmysły i wprowadza do wnętrza dozę świeżości.

Na co zwrócić uwagę, wybierając kolorową zastawę stołową do restauracji?

  • Wybieraj porcelanę kolorową przeznaczoną do gastronomii, np. typu vitrified lub Alumite – powinna być bardzo odporna na odpryski i obtłuczenia.

  • Zastawa do gastronomii powinna być wytrzymała na bardzo wysoką temperaturę.

  • Sprawdź, czy elementy można myć w zmywarce i podgrzewać w kuchence mikrofalowej lub piecach konwekcyjno-parowych.

  • Kolekcja z której wybierasz zastawę porcelanową do restauracji powinna być możliwie jak najszersza i zawierać kolorowe talerze w wielu rozmiarach, kształtach, a także ewentualne dzbanki, miski, mleczniki, naczynia do zapiekania czy miseczki do przystawek – wszystko w jednym kolorze lub tożsamym stylu współtworzy dopracowany wystrój lokalu.

You may also like

Leave a Comment

O mnie

Stale śledzę nowe trendy oraz innowacje w branży budowlanej, co pozwala mi dostarczać praktyczne wskazówki i inspiracje na temat aranżacji wnętrz. Moim celem jest wspieranie klientów w realizacji ich wizji wymarzonego domu, a także dzielenie się wiedzą, która ułatwia podejmowanie świadomych decyzji remontowych. Zapraszam do lektury moich artykułów, w których dzielę się sprawdzonymi poradami i pomysłami na każde wyzwanie związane z remontem.